A A A

Heeft jouw kind autisme of een ontwikkelingsachterstand, dan heb je vaak te maken met complexe situaties. Situaties waarvan je niet altijd weet wat je ermee aan moet. Je kind maakt bijvoorbeeld geen contact, vindt het moeilijk om te spelen met andere kinderen of kan opeens driftig worden. Je wilt daar zo goed mogelijk op inspelen, maar merkt dat het je ontbreekt aan kennis, geduld en inzicht. Het ABA-team van Odion kan je daarbij ondersteunen.

Wat is ABA?

Applied Behavior Analysis (ABA) is een intensieve begeleidingsmethode waarbij de ontwikkeling van kinderen met autisme, een (ernstige) ontwikkelingsachterstand en/of een taalontwikkelingsstoornis gestimuleerd wordt. ABA is gericht op het bevorderen van communicatie, zelfredzaamheid, spel, sociale vaardigheden en (voor)schoolse vaardigheden.

Waarmee kan ABA helpen?

  • Jouw kind speelt niet
  • Jouw kind maakt geen contact
  • Jouw kind maakt niet duidelijk wat het wil
  • Jouw kind maakt op een ongewenste manier duidelijk wat het wil
  • Jouw kind heeft geen belangstelling voor ontwikkelingsmateriaal
  • Jouw kind wil niet met andere kinderen spelen

Hoe werkt ABA?

De training vindt zowel in de groep, als individueel op het Orthopedagogisch Dagcentrum (ODC) of thuis plaats. Samen met jou worden voor het kind de belangrijkste leerdoelen vastgesteld. Hier wordt in verschillende situaties aan gewerkt.

De training begint altijd met contact maken, zorgen dat het kind graag bij je wil zijn. Dit wordt bereikt door goed te observeren wat het kind leuk vindt en waar het op reageert.

In de observatieperiode wordt een lijst ingevuld met vaardigheden en barrières. Van daaruit kan gewerkt worden en kunnen wij de vorderingen bijhouden.

Het aanleren van vaardigheden gebeurt in kleine stapjes waardoor de kans op gewenst gedrag zo groot mogelijk wordt gemaakt. Het gewenste gedrag wordt bekrachtigd, het ongewenste gedrag levert zo min mogelijk op.

Gedrag wordt met behulp van video-opnames geobserveerd en geanalyseerd.

Evaluatie en bijstelling van de doelen vindt regelmatig plaats in besprekingen, waarbij video een belangrijk hulpmiddel is.

Aanmelden

Als de coaching wordt aangeboden binnen het Orthopedagogisch Dagcentrum, is een jeugdbeschikking of WLZ-indicatie nodig. Voor vragen over de aanmelding kun je contact met ons opnemen via 0299 – 418 350.

Aanmelden doe je hier
Download hier de ABA-folder

Voor wie?

Voor ouders van kinderen met autisme, een (ernstige) ontwikkelingsachterstand of een taalontwikkelingsstoornis. Je wilt inzicht krijgen in het gedrag en beter leren omgaan met de beperking van jouw kind. Hij of zij is al cliënt bij Odion.

Ik wil gebeld worden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.