A A A

Ieder kind kan vastlopen. Je voelt als ouder dat er iets niet lekker gaat, maar wat? Zeker met een kind dat zich niet goed kan uiten, is het lastig te achterhalen wat er aan de hand is. Dat zorgt voor frustratie. Misschien is jouw kind vaker boos, verdrietig of bang zonder duidelijke reden. Als ouder hoef je niet alles alleen te doen. Je kind kan hulp krijgen van onze behandelaren. Ook kun je zelf ondersteuning krijgen om je kind zo goed mogelijk te helpen.

gespecialiseerd in kinderen met een beperking

De behandelaren van Odion zijn gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met een beperking. Dankzij jarenlange ervaring zijn ze gewend dat ieder kind op zijn eigen unieke manier communiceert. De verschillende behandelaren blinken uit in het afstemmen op ieder kind, of het nu een lichamelijke beperking heeft of een verstandelijke. Daarnaast nemen ze ruimschoots de tijd voor de behandelingen. Vanwege deze belangrijke specialisatie zijn ook kinderen van buiten Odion welkom voor een behandeling of therapie.

verschillende behandelingen

Bij Odion zijn er verschillende behandelingen voor kinderen. Drie voor het kind zelf en een voor ouders. Hieronder lees je wat deze allemaal inhouden. De behandelaar kan goed inschatten welke soort het beste bij jouw kind past. Bij het eerste gesprek kijken jullie welke vorm geschikt lijkt, of welke jullie het meest aanspreekt.


Behandeling en therapie

vaktherapie beeldend

Bij deze creatieve therapie beeldt jouw kind met papier, klei of kwasten uit wat het niet kan vertellen. Dit is zeer geschikt voor kinderen die soms opeens boos, verdrietig of bang zijn, en niet goed kunnen begrijpen of onder woorden brengen waarom. Dankzij de creatieve opdrachten van de therapeut zet je kind zijn gevoelens en ervaringen om in iets tastbaars. Dat kan helpen om er anders naar te kijken. Je hoeft niet creatief te zijn om baat te hebben bij deze therapie.

Trauma therapie / EMDR

Wanneer kinderen iets naars meemaken in hun leven kunnen ze daar last van houden. Soms blijven kinderen erover dromen of worden ze angstig. Soms merk je dit aan het gedrag dat ineens anders is. Ook wanneer kinderen er zelf niet over kunnen vertellen, is behandeling mogelijk. Samen met ouders, andere mensen die het kind goed kennen, en uiteraard het kind zelf, kijken we welke vorm van traumabehandeling het beste aansluit. We sluiten aan bij de mogelijkheden van het kind én de wijze waarop hij of zij informatie verwerkt. Het doel van de traumabehandeling is het verminderen van de spanning die de nare gebeurtenis nog geeft. EMDR wordt vaak ingezet, vaak in combinatie met rescripting.

‘Ik ben speciaal’

“Ik ben speciaal” is een programma voor kinderen met autisme of een aanverwante contactstoornis. Samen met een gedragsdeskundige verdiept jouw kind zich in thema’s zoals het menselijk lichaam en het verschil tussen een stoornis, een ziekte en een handicap. Wat is de kracht van autisme en wat is er juist moeilijk aan? Hoe kan jouw kind daarmee omgaan? “Ik ben speciaal” wordt aangepast op de wensen en ontwikkeling van jouw kind. Als er bepaalde dingen zijn die jouw kind al weet, dan worden die gewoon weggelaten.
Ik ben Speciaal is speciaal voor zwak- tot normaalbegaafde jongeren tussen de 9 en 18 jaar. Het is voor dit programma belangrijk dat je kind kan lezen en schrijven (met of zonder hulp) en zich minimaal 30 minuten kan concentreren.

Applied Behavior Analysis (ABA)

ABA is een intensieve behandelmethode waarmee we de ontwikkeling stimuleren van kinderen en jongeren met een:

  • (ernstige) ontwikkelingsachterstand
  • stoornis binnen het autistisch spectrum
  • een taalontwikkelingsstoornis

Odion heeft een eigen ABA-team, met gedragsdeskundigen, een gezinsbehandelaar en ABA-senior begeleiders. Zij kijken welke vaardigheden jouw kind nodig heeft, zoals contact maken of beter samenspelen. Daarna leren we dit in kleine stapjes aan, bijvoorbeeld door gewenst gedrag te stimuleren. Dit kun je als ouder ook leren. Je kunt een cursus volgen samen met andere ouders die een kind hebben dat ondersteund wordt door Odion.

Systeemtherapeutische gesprekken

Systeemtherapeutische gesprekken zijn er vooral voor u als ouders. Hoe is het als je kind bij Odion begeleid wordt? Wat betekent dit voor een ouder? Ervaart u problemen met iemand uit de familie of omgeving? Systeemtherapie richt zich op hoe mensen met elkaar omgaan. We kijken samen met u naar problemen in relatie tot de leefomgeving. Allerlei onderdelen kunnen daarbij een rol spelen, zoals gezin, familie, vrienden, werk, religie en cultuur. Hoe beïnvloeden jullie elkaar in het gezin en welke gewoonten hebben jullie ontwikkeld? Gedurende de gesprekken worden jullie je bewust van de reacties op elkaar. U begrijpt beter welke invloed jullie op elkaar hebben en leert elkaar begrijpen en ondersteunen.


kennismaking, intake
In een eerste gesprek maakt je kind kennis met een van onze behandelaren. Tijdens dit gesprek probeert het uit te leggen waar het mee worstelt. Als je kind het prettig vindt, mogen jij en jouw partner meekomen. Als het klikt tussen jullie kind en de deskundige, gaat de therapie van start.

waar is de behandeling?
De afspraken zijn over het algemeen op het Odion Service Bureau in Wormer.

voor wie?
Onze behandelingen en therapieën zijn toegespitst op kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Ook wanneer jouw kind geen cliënt is van Odion kun je bij ons terecht. Je hebt daarvoor een indicatie ‘Behandeling’ nodig. Onze Cliëntservice kan je meer vertellen over hoe je een indicatie krijgt.

meer informatie
Je kunt Clientservice vragen stellen over de behandelingen en over indicaties.
Bel 0299 – 418 350 of mail naar clientservice@odion.nl.
Aanmelden? Ga dan naar het aanmeldformulier.
Wil je weten wie de behandelaren zijn? Mail dan naar cliëntservice@odion.nl.

Ik wil gebeld worden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.