A A A
< terug Nieuws

Count Basiestraat ontvangt CRDL

Op maandag 13 mei vond bij Odionlocatie Count Basiestraat de feestelijke overhandiging plaats van de CRDL (spreek uit: Cradle). Met dit bijzondere, ovaalvormige instrument kun je (op)nieuw contact maken met mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie.

De eerste kennismaking met de CRDL
De ochtend begon met een uitleg van adviseur Sandra Schuin aan het team van Count Basiestraat. Zij liet het team verschillende methodes ervaren in uiteenlopende samenstellingen; 1-op-1, met drie mensen en in een grote kring. Na de introductie konden de bewoners kennis maken met de CRDL. “Het is net een paasei!”, riep cliënt Martine verrast bij het zien van het instrument. Het team van de woonlocatie was zichtbaar ontroerd door het enthousiasme van de cliënten; het instrument had direct een hartverwarmend en verbindend effect.

Sinds 2016 op de markt
De CRDL is sinds 2016 op de markt en Odion is een van de eerste gehandicaptenorganisaties die het instrument in gebruik neemt. “Oorspronkelijk was de CRDL ontwikkeld voor ouderen met dementie, maar sinds de lancering is de markt er in positieve zin mee aan de haal gegaan. Nu zien wij dat er ook een grote behoefte is binnen bijvoorbeeld de gehandicapten- en autismezorg”, aldus adviseur Sandra Schuin.

De werking van de CRDL
Dankzij een slim systeem produceert de CRDL door aanraking en beweging van minimaal twee personen allerlei geluiden, zoals vogels, zee, fietsbel, tram, kerkklokken en paardenhoeven. Het instrument werkt alleen als de cirkel rond is en de gebruikers elkaar op de huid aanraken door te tikken, strelen, kloppen of kneden. Dit kan op de hand of arm zijn, maar ook op de neus en oren. De CRDL speelt in op een primaire levensbehoefte – aanraking – en maakt het mogelijk om mensen op een fysiek prettige manier met elkaar in contact te brengen, ook als zij dat normaal gesproken niet willen of kunnen. Met de geluiden roept de CRDL herinneringen en reacties op, met als resultaat verbinding tussen de gebruikers.

Ik wil gebeld worden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.