A A A
< terug Nieuws

Directeur Darwinpark gaat met pensioen

Misschien heeft u wel eens een bezoek gebracht aan Stadsboerderij Darwinpark in Zaandam? Deze stadsboerderij met grote en kleine dieren, speeltuin en natuurmuseum wordt door zo’n 85.000 mensen per jaar bezocht. Op Darwinpark is ook begeleide werkplek Darwinpark van Odion gehuisvest. Cliënten van Odion hebben hier een eigen onderkomen en doen allerlei hand en spandiensten. In dit verhaal neemt Tom Kisjes, directeur van van het Zaans Natuur en Milieu Centrum, ons mee naar het ontstaan van Darwinpark en zijn naderende pensioen.

Zaans Natuur en Milieu Centrum
Het Darwinpark is een onderdeel van het Zaans Natuur en Milieu Centrum (ZNMC) waar Tom Kisjes de scepter zwaait. Onder dit centrum vallen ook een heemtuin en de schooltuinen. Al sinds eind jaren zeventig is Tom betrokken bij de Stadsboerderij. Eerst als docent natuureducatie en sinds 1993 als directeur van het ZNMC.

Start van Odion
In 1967 schonk Albert Heijn de kinderboerderij aan de Zaanse jeugd. Een prachtige gift voor alle kinderen in de omringende Vinex wijken. In 2004 start de samenwerking tussen Odion en Stadsboerderij Darwinpark. De gesubsidieerde Melkertbanen vervallen en Odion springt in dit gat. Tom vertelt: ‘Odion kreeg een provisorische plek onder de hooiopslag en het was nog erg zoeken in het begin.’ Maar langzamerhand komt er een duidelijk taakverdeling en in 2012 krijgt Odion een eigen onderkomen op het Darwinpark. Tom is tevreden met de samenwerking met Odion. ‘Het mes snijdt aan twee kanten; Odion heeft een mooie en leerzame begeleide werkplek en de Stadsboerderij heeft veel extra handen.’

Toekomst Darwinpark
Gemeente Zaanstad en het ZNMC hebben flinke plannen met het Darwinpark. Er komt een nieuw educatief centrum met kinderopvang en professionele horeca. Ook heeft de gemeente zijn zinnen gezet op een grote natuurspeelplaats. De taken van de cliënten zullen door deze veranderingen wat verschuiven. Tom ziet dat met een gerust hart tegemoet.

Pensioen
Tom zal deze veranderingen niet meer meemaken, tenminste niet in zijn functie als directeur. Na de zomer gaat hij namelijk met vervroegd pensioen. De sollicitatieprocedure voor een nieuwe directeur is net afgerond. Tom weet nog niet precies wat hij met zijn vrije tijd gaat doen: ‘Ik ga me rustig beraden. In ieder geval blijf ik als vrijwilliger betrokken bij het ZNMC. Bijvoorbeeld als gids voor de boottochten met schoolklassen in de Zaanse veenweide. Zo’n boottocht doen we trouwens ook jaarlijks met de cliënten van begeleide werkplek Darwinpark .’

Meer lezen over het ZNMC? Klik hier.
Meer lezen over Darwinpark? Klik hier.

Ik wil gebeld worden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.