A A A
< terug

Interview Kim – begeleider DOOF

Begeleider Kim Westerhof ‘spreekt’ gebarentaal met slechthorende cliënten

Als persoonlijk begeleider bij zorgorganisatie Odion ondersteunt Kim Westerhof (28) mensen met een verstandelijke beperking die ook doof of slechthorend zijn. Op haar werklocatie communiceren ze met elkaar in gebarentaal. “Ik dacht eerst dat het hier heel stil zou zijn, maar het is altijd een gezellige drukte”.

Odion heeft in Purmerend en omgeving drie specialistische woonlocaties en een dagbestedingslocatie voor mensen met deze dubbele beperking. Kim liep tijdens haar opleiding SPH stage bij de dagbestedingslocatie. “In de vacaturetekst stond dat je niet hoefde te kunnen gebaren, maar dat je er wel voor moest openstaan om gebarentaal te leren”, herinnert Kim zich. “Ik snapte al snel waarom: in eerste instantie voelde ík me degene met de beperking, omdat iedereen om me heen een taal sprak die ik niet beheerste.”

Cursus
Gelukkig hielpen collega’s en cliënten haar snel op weg en merkte Kim hoe leuk ze de gebarentaal vond. Vanuit Odion kreeg ze bovendien een cursus Nederlandse GebarenTaal 1 en 2 van twaalf dagen aangeboden. “Het is een heel mooie manier van communiceren”, vindt ze. “Het geeft voor mij iets extra’s in het begeleiden van deze cliënten. Op zich kun je met deze cursus prima uit de voeten in je dagelijkse werk. Maar omdat ik met sommige cliënten ook graag wat meer de verdieping wilde opzoeken, ben ik uit mezelf een minor Gebarentaal gaan doen. Dat staat ongeveer gelijk aan de eerste zes maanden van de opleiding tot gebarentolk.”

Vacatures
Na haar stage vond Kim het werken bij Odion met deze cliëntengroep zó leuk, dat ze inmiddels vast in dienst is bij de specialistische woonlocatie Odion Ismailiastraat in Purmerend. “Ik weet dat Odion momenteel mensen zoekt”, vertelt ze. “Zoek je een nieuwe uitdaging in de zorg, dan kan ik dit van harte aanbevelen. Als je je ervoor openstelt, is gebarentaal niet moeilijk en bovendien krijg je alle tijd en ruimte om het je eigen te maken.”

Ik wil gebeld worden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.