A A A
< terug Nieuws

Kennismaken met Barend

In dit bericht laten we u graag kennismaken met Barend, een sportieve bewoner van Kransfontein. Deze woonlocatie in Purmerend hoort sinds januari dit jaar bij Odion. Vanuit Kransfontein worden mensen met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel begeleid.

Sportman
Net als de 17 andere bewoners van Kransfontein woont Barend in een appartement in de wijk. Als je rondkijkt in zijn lichte appartement weet je dat je te maken hebt met een sportman. Er hangen foto’s, foto’s en nog eens foto’s van Barend in een oranje sportshirt met glimmende medailles om zijn nek.

Boccia
Barend doet dan ook aan Boccia. Dit is een werpspel voor mensen met een lichamelijke beperking.
Hij ontdekte Boccia tijdens een Paralympische talentendag. Al snel bleek dat Barend deze sport niet alleen leuk vindt, maar er ook nog eens heel goed in is.

Reizen
Inmiddels is hij aangesloten bij de Boccia Bond en reist de wereld over voor wedstrijden. Polen, Portugal, China en Engeland,  Barend heeft aan heel wat EK’s en WK’s deelgenomen. Momenteel traint hij voor het  EK in Spanje en ook gaat hij voor een plaatsing voor de Paralympische Spelen.

Beperking
Als je Barend ziet, kun je bijna niet geloven dat hij zo goed kan werpen met die leren ballen. Barend is namelijk spastisch, rijdt in een elektrische rolstoel en communiceert via een spraakcomputer. Toch weet hij op het goede moment zijn spieren te controleren en de ballen soepel te werpen.

Trainen
Net als alle topsporters werkt Barend hard om fit, krachtig en gefocust  te blijven. Hij traint 3x per week in de sporthallen Zuid in Amsterdam en op de maandag en vrijdag traint hij thuis. Dat Barend niet voor één gat te vangen is, blijkt wel uit zijn driewekelijkse reis naar de sporthal. Hij pakt de stadsbus naar Amsterdam-Noord en stapt vervolgens over op de Noord/Zuidlijn. En dat klikt heel eenvoudig, maar de realiteit is anders. Negen van de tien keer is de loopplank van de stadsbus stuk. Barend moet dan twee sterke mannen optrommelen om hem en zijn rolstoel in en uit de bus te tillen. Ga het maar aanstaan.

Opgeven?
Het woord opgeven komt in Barends woordenboek niet voor. Hij is een doelgericht en positief mens. Barend’s motto is dan ook: ‘Je kunt heel veel, ook al heb je een beperking’. Hierin is hij graag een voorbeeld voor anderen met en zonder beperking.

Kransfontein
Over de zorg en begeleiding van Kransfontein is Barend goed te spreken. Dankzij hun goede zorg, kan hij zijn sport beoefenen. Het is een kwestie van goede afspraken maken met elkaar.

Bezige bij
Na het interview is het tijd voor de thuistraining. De bal aan het plafond en de elastiek aan de deur wachten geduldig. Tja er valt nog veel meer te vertellen over Barend. Zo speelde hij is de film New Kids Turbo en geeft hij clinics over Boccia. Wie weet komt er nog eens een vervolg over deze bevlogen man.

De mooie foto van Barend is gemaakt door Wiebke Wilting

Ik wil gebeld worden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.