A A A
< terug Nieuws

Oplossingen hacken tijdens Meedoen XL Maakdag van Odion

“Dat het probleem gezien wordt kan mij erg emotioneel maken”

Een unieke dag waarop kennisdelen, écht luisteren, out of the box denken en verbinding centraal stond. Dat is de korte samenvatting van de Meedoen XL Maakdag, een hackathon die zorgorganisatie Odion voor het eerst organiseerde op woensdag 6 april. Een dag lang bogen hackers van binnen en buiten Odion zich over uiteenlopende uitdagingen van cliënten over meedoen. Tot besluit werden meerdere prijzen uitgereikt, waaronder een publieksprijs.

In de maanden voorafgaand aan de hackathon zochten cliënten van Odion naar hun meest ultieme uitdagingen op het gebied van meedoen. De zeven beste uitdagingen gingen door naar de maakdag, waaronder die van Nick over meedoen door te werken. “Ik vind het belangrijk dat mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om te doen wat zij graag willen doen qua werk. Er wordt te veel in labels gedacht waardoor de kwaliteiten die de persoon te bieden heeft vaak niet worden gezien.”

Een team voor Nick en zijn uitdaging was snel gevormd. Gesteund door onder andere persoonlijk begeleiders en medewerkers van De Waerden en Parnassia ging hij aan de slag om de beste oplossing te vinden. Uiteindelijk bedacht het team ‘First Jobs’, een soort speeddating voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nick: “Mensen worden aan de hand van meerdere stappen gekoppeld aan een bedrijf. Een van de stappen is het opstellen van een goed cv en stage lopen bij verschillende bedrijven om te zien waar de match zit.” First Jobs bestaat uit zes stappen waarbij het doel is om een gouden match tussen werkgever en cliënt te vinden.

Nick en zijn team

De oplossing sloeg aan bij de jury, die onder andere bestond uit Rick Brink (oud-minister van Gehandicaptenzaken) en Annemarie van Dalen (Odionbestuurder). Nick won een prijs van €500,- beschikbaar gesteld door de afdeling relatiebeheer van de Gemeente Zaanstad. “Het besef kwam pas twee dagen later”, zegt Nick. “Het doet mij veel dat het probleem gezien wordt. Dat maakt mij erg emotioneel.” Nick voelt zich sinds de maakdag naar eigen zeggen meer gemotiveerd en positief geladen. “Ik hoop dat werkgevers beseffen dat mensen die minder makkelijk meekomen ook veel kunnen bereiken, al is het met een omweg. En voor mensen zoals ik hoop ik dat zij dankzij First Jobs in zichzelf blijven geloven.”

Andere prijzen gingen naar de uitdaging van Albert over meedoen in de nautische wereld (€1000,- publieksprijs) en meedoen door verbinding met anderen van Jeanette (€1500,- beschikbaar gesteld door de Vrienden van Odion). Fondsenwervingbureau 2MakeItHappen wordt betrokken om sponsors te vinden en zo alle uitdagingen verder te helpen.

De Meedoen XL Maakdag is een initiatief van de afdeling Meedoen van Odion in samenwerking met Gloedmakers. “Meedoen is belangrijk, want ieder mens wil iets betekenen en meedoen in de samenleving”, zegt Marie Louise van Hall, stafmedewerker Meedoen. “Meedoen is niet altijd vanzelfsprekend. Met deze hackathon hebben we daar een licht op geschenen en een tendens in gang gezet die tot mooie ontwikkelingen gaat leiden.”

Winnaar of niet, het was voor alle deelnemers een bijzondere en unieke dag. Marie Louise: “Het belangrijkste is dat we geen enkel team loslaten en hen ook na de hackathon de handvatten en hulpmiddelen aanreiken om hun oplossing verder te brengen. In zekere zin is iedereen dus winnaar.”

 

31 mei 2022
Ik wil gebeld worden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.