A A A
< terug

“Ik heb het gevoel dat ik steeds dichter bij mijn grootste droom kom”

Een onmetelijke passie voor auto’s, dat is wat Branco (21) naar een werkplek bij de Ford garage in Zaandam bracht. Al van jongs af aan kijkt Branco graag naar auto’s en kent hij alle automerken uit zijn hoofd. Hij hoeft maar naar de koplampen te kijken om te weten welke hij voor zich heeft. Branco’s droom? “Bij een garage werken en aan auto’s sleutelen natuurlijk!”

Branco heeft een verstandelijke beperking, woont bij zijn ouders en heeft een vriendin. Met drie verschillende banen is Branco een drukbezette jonge man. Hij werkt drie dagen per week bij dagactiviteitencentrum Odion Het Watermerk in Krommenie, twee dagen per week bij begeleide werkplek Karwei in Zaandam en sinds twee jaar iedere dinsdagmiddag bij de Ford garage.

Een eerste stap naar die droom werd door Branco zelf gezet in een gesprek met jobcoach Martin Wijker van Odion. “Branco sprak naar mij de wens uit om meer met zijn passie voor auto’s te willen doen. Samen met zijn persoonlijk begeleider onderzochten we wat zou passen. Branco’s vraag stond centraal en uitgangspunt was: wat kan Branco wel in plaats van niet? Daaruit ontstond het idee voor een werkplek bij een garage in de buurt van Karwei. Zo kon Branco zelfstandig op en neer en altijd terugvallen op zijn begeleide werkplek en de begeleiding bij Karwei”, herinnert Martin zich. “Verder bepaalden we waar de garage aan moest voldoen, zoals een veilige en prettige werksfeer en dat Branco goede begeleiding moest kunnen krijgen”. Er volgde een zoektocht, de Ford garage tegenover Karwei werd gevonden en Branco deelde zijn verhaal en wens met Eric Herman, de manager. Dankzij zijn enthousiasme en motivatie kon Branco al snel aan de slag.

Een leuke en spannende periode brak aan. De eerste werkdagen ging Martin mee. “Dit werkte goed, want zo had Branco in een tijd van wennen en kennismaken een vertrouwd aanspreekpunt waar hij altijd terecht kon”, zegt Martin. Als snel ging het zo goed dat Martin meer en meer naar de achtergrond kon. Branco liet zien dat hij zich prima kon redden.

Branco is een harde werker en in twee jaar tijd van grote waarde geworden. Iedere dinsdag gaat hij zelf naar de garage, sluit aan bij de lunch met zijn collega’s en doet daarna allerlei taken, zoals vegen, dweilen, wasbakken en hefbruggen schoonmaken en werken op ‘zijn domein’: het bandenapparaat. Branco is echt onderdeel geworden van het monteursteam. Hij ging al mee met een teamuitje en draagt met trots zijn eigen overall met naam erop. De fijne en behulpzame samenwerking werkt goed voor Branco. Zo vond hij het moeilijk om zijn grenzen aan te geven, bijvoorbeeld rond eten dat hem werd aangeboden. Dit werd opgemerkt. Eric ging met Branco in gesprek en zo kwam er ruimte om het binnen het team bespreekbaar te maken. Branco kan nu makkelijker nee zeggen.

Branco’s karakter en persoonlijkheid maken dat hij goed binnen het team past. Branco is een sociale jongen die zijn plek heeft bemachtigd, ondanks de verschillende voorkeuren als het om voetbalclubs gaat. Eric: “Branco is geen muurbloempje en wurmt zich er goed tussen. Dat is ook wel wat zo’n werkplek als deze van iemand vraagt.”

Branco heeft veel geleerd bij de Ford garage. Hij is mondiger geworden en kan beter aangeven wat hij wel of niet graag doet. Hij is gegroeid in zijn taken, weet hoe apparaten werken en hoe hij goed kan schoonmaken. Wat er dan nog te leren valt? Branco: “Ik wil weten hoe het in het magazijn werkt. Maar mijn grootste droom is om echt te sleutelen aan auto’s. Ik heb het gevoel dat ik steeds dichter bij deze droom kom.”

Iedereen is met recht trots op Branco. Martin, Eric, zijn persoonlijk begeleider, zijn naaste collega’s en zijn ouders natuurlijk. Martin: “Als jobcoach kijk ik naar de drive van mensen. Iedereen heeft dromen. Maar soms heb je mensen eromheen nodig waarmee je die droom in beeld brengt én samen de stap zet om ‘m waar te maken. Branco is door Eric en zijn team heel professioneel en warm ontvangen. Ze hebben hem vanaf moment één goed opgevangen en begeleid, zien Branco’s mogelijkheden en accepteren zijn beperkingen. Naast Branco zijn eigen inzet, is dit mede bepalend geweest voor het succes. De Ford garage voegt echt iets toe aan Branco zijn levensgeluk.”

Afsluitend geeft Branco nog een gouden tip: “Geef aan wat jij wilt. Durf te vragen. Wie weet kom je net als ik op een droomwerkplek terecht.”

Odion staat voor een samenleving waarin iedereen volwaardig meedoet. Waarin organisaties vol vertrouwen gebruikmaken van de vaardigheden, interesses, wensen en sterke punten van mensen. Ook als die mensen een beperking hebben. Odion zet een beweging in gang. We gaan nu voor elke cliënt apart op zoek naar een betekenisvolle daginvulling in de samenleving. We vinden een rol die bij de wensen en mogelijkheden van de cliënt past, die haalbaar is in de levensfase en waarbij de cliënt echt kan
MEEDOEN.

Ik wil gebeld worden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.