Nieuws van Odion

Medewerkersonderzoek

Odion is heel tevreden met de uitslag van het medewerkersonderzoek van 2017-2018. We zijn trots dat we de vorige uitslag - die al zo mooi was -  deze keer zelfs overtreffen. Op alle vier centrale thema's scoren we goed. U leest hier de cijfers.

SWT niet voorgezet door ROL

Op dinsdag 2 oktober heeft de rechter uitspraak gedaan in het kort geding dat de ROL-partners (Leviaan, Leger des Heils en Odion) hadden aangespannen tegen de gemeente Zaanstad. Helaas is de uitspraak voor ons negatief uitgevallen.

Landelijke ontmoetingsdag LHBT

Zaterdag 13 oktober was de landelijke ontmoetingsdag voor bezoekers van de cafés voor LHBT’s met een verstandelijke beperking. Zo'n 75 mensen vanuit het hele land kwamen naar Dagactiviteitencentrum KrommeNoord in Krommenie. Odion was dit jaar dan ook de gastvrouw.

Officiële opening Bristolroodstraat

Vrijdag 12 oktober werd de gloednieuwe Odionlocatie “Bristolroodstraat” feestelijk geopend. De belangstelling was groot  en de opening trok een indrukwekkend aantal bezoekers. Zeker 250 genodigden kwamen bijeen om de opening van deze mooie locatie te vieren.

Kennis maken en kennis delen

Op 11 oktober organiseerde Odion een Kennismarkt voor alle medewerkers van Zaanstreek en Kennemerland.
In het Kreatief Pakhuis in Zaandijk was een leerzame vragenroute uitgezet langs de stands van de 27 locaties. Op deze ludieke manier maakten medewerkers (beter) kennis met elkaar, de verschillende doelgroepen, locaties en deskundigheid.

Happy handicap

Leest u het Noordhollands dagblad van de Zaanstreek? Dan kent u vast het item 'Zaanse ontmoetingen'.
In deze column wordt iedere keer een bijzondere Zaankanter belicht. Ook Wesley (cliënt van Odion) kwam aan de beurt in een column met de titel 'Happy handicap'.

Meedenken over nieuwe website

Odion krijgt dit jaar een nieuwe website. Een groep van 7 medewerkers en een groep van 12 cliënten hebben hun kritische blik laten gaan over deze website in wording.  Er werden tips en tops gegeven over de inhoud, zoekfuncties, menu’s, afbeeldingen, lettergrootte etc.

Jannie vertelt over de Buurtcirkel

Jannie woont op zichzelf en krijgt ambulante begeleiding van Odion. Over het algemeen gaat het goed met haar, maar ze voelt zich wel eens eenzaam. Nu heeft Jannie zich aangesloten bij de Buurtcirkel van West Oude Haven te Zaandam. Inmiddels is ze vier maanden lid.

Medewerker vertelt over Odion op SIGRA website

'De basis van mijn begeleiding van bewoners is veiligheid, gezelligheid en warme zorg bieden om zo de doelen met bewoners te behalen.' Medewerker Sophie Kramer vertelt enthousiast over haar werk bij Odion op de website van SIGRA.

Woonlocatie Jan Ligthartstraat bestaat 12,5 jaar

Op vrijdag 14 september was het feest bij Jan Ligthartstraat in Heemskerk. Deze woonlocatie voor mensen met een lichamelijke beperking en niet-aangeboren hersenletsel bestond 12,5 jaar en dit werd gevierd bij horecagelegenheid Jansheeren in Heemskerk.

Eerste bewoners naar Bristolroodstraat

Nog geen jaar geleden werd de eerste paal geslagen van Odion's appartementencomplex aan de Bristolroodstraat in Zaandam. En vandaag, 7 augustus, stonden de verhuiswagens voor de deur van deze mooie en moderne woonlocatie.

Tekenen voor 'Purmerweg'

Dinsdag 24 juli tekenden Odion en woningcorporatie Intermaris de intentieovereenkomst van de nieuwbouwlocatie ‘Purmerweg’. Deze woonlocatie in Purmerend omvat 33 woningen die naar verwachting in 2020 worden opgeleverd.

Zomermarkt Zonnehoek beregezellig

De jaarlijkse Zomermarkt op woensdag 18 juli bij dagactiviteitencentrum Zonnehoek in Krommenie was weer een groot succes! Het prachtige weer trok veel bezoekers die zich konden vergapen aan de zelfgemaakte spulletjes en lekkernijen van de verschillende groepen.

Ruud rijdt in een Ferrari

Ruud (71 jaar) is een bewoner van de Karavaanstraat in Purmerend. Onlangs reed deze autogek door de weilanden in de Beemster in een Ferrari 430 Spider. Niet echt alledaags he?! Hoe dit zo is gekomen, leest u in dit nieuwsbericht.

Zwemproject niet-aangeboren hersenletsel

Ook dit jaar steunt de Edwin van de Sar foundation het zwemmen voor cliënten van Odion met niet-aangeboren hersenletsel. Iedere vrijdagmiddag zwemmen cliënten van dagactiviteitencentra PurmerGeul en KrommeNoord in het Leeghwaterbad in Purmerend. Dit project heet de 'Springplank Purmerend'.

Vrijwilligers Zaandijk in het zonnetje

Bij woonlocatie Count Basiestraat in Zaandijk wonen ouderen met een verstandelijke en/of een lichamelijke beperking. Achttien vrijwilligers zetten zich in voor deze groep cliënten. Zij maken een praatje, drinken samen een kop koffie, gaan naar de markt, fietsen op de duo fiets en spelen een spelletje. Zo wordt de buitenwereld een beetje naar binnen gehaald.

Sleuteloverdracht Bristolroodstraat

Op vrijdag 22 juni werd het spiksplinternieuwe appartementencomplex aan de Bristolroodstraat in Zaandam met een enorme houten sleutel geopend. De nieuwe bewoners, hun contactpersonen en medewerkers waren aanwezig bij deze spannende gebeurtenis.

VD84 te water

Zaterdagochtend 16 juni ging het vissersschip de VD84 te water in Volendam. Rond 8.00 uur voelde het schip eindelijk het water na ruim een jaar lang op de werf gestaan te hebben. Een mooi moment voor iedereen van het Leerwerkbedrijf!

Training Luistervermogen

Hoe kun je zorgen dat je echt naar je collega luistert? Wat denk jij bij het woord luisteren? Wat houdt luisteren in en wat is het effect? Het voltallige team (25 medewerkers!) van woonlocatie Count Basiestraat uit Zaandijk volgde de training Luistervermogen.

Oudste bewoner van Odion jarig

Vandaag, 11 juni, is de oudste bewoner van Odion 95 jaar geworden! We hebben het over Anton, een bewoner van Boelenspark in Volendam. Anton woont hier met 12 oudere medebewoners met een verstandelijke beperking.

Wat gaat goed? Wat kan beter?

Met trots presenteren wij ons kwaliteitsjaarverslag van 2017. Wij zijn trots op het mooie resultaat. Trots op de transparante wijze waarop we Odion in zijn totaliteit tonen. En het verslag is geheel digitaal en daarmee van deze tijd.

Buurtcirkels een succes

De Buurtcirkels van de sociale wijkteams in de Zaanstad zijn succesvol! De mensen die met elkaar de Buurtcirkels vormen, vinden het gezellig om activiteiten met elkaar te ondernemen. Daarbij vinden zij het waardevol om iets voor een ander te doen.

Odion doet mee aan Juttersgeluk

Drie locaties van Odion doen mee aan Juttersgeluk.
Van 16 t/m 31 mei trekken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt langs de gehele Nederlandse Noordzeekust. Tijdens deze tocht wordt er genoten van de kust en wat niet op het strand thuishoort wordt opgeraapt. Zo blijft er een schoon strand achter.

Vakantieweek bij De Graslanden

De activiteiten van dagactiviteitencentrum De Graslanden in Purmerend staan deze week in het teken van vakantie. Samen met de buren van WCJ Woonstate Pastoors van De Zorgcirkel 'reizen' de cliënten door Nederland.

Odion heeft een nieuwe Dienstengroep

Cadeauwinkel De Snuiter in Wormerveer is gestopt. De cliënten werken nu in het bijbehorende Atelier dat openblijft of op het terras van Bakkie Leut aan de Zaan en bij de nieuwe Dienstengroep Evean Westerwatering. (EWW) Deze Dienstengroep in Zaandam draait inmiddels een maand.

Dag van de beroerte

Vandaag 8 mei is de Europese dag van de beroerte.
Op deze dag besteed Odion aandacht aan de preventie en een leven na een herseninfarct, hersenbloeding of een TIA. Woonlocatie Noorderhoofdstraat en dagactiviteitencentra KrommeNoord en PurmerGeul organiseren activiteiten rondom dit thema voor cliënten, familie en medewerkers.

Themadag oudere cliënt

Op 11 april kwamen ruim 30 Odion-collega's samen op het Service Bureau voor de themadag 'begeleiden van de ouder wordende cliënt'. Het programma bestond uit lezingen en workshops en werd enthousiast ontvangen. 'Collega's zijn geïnspireerd en zien nieuwe kansen', aldus Marjan Ooms (regio ondersteuner).

In gespek met ouders

Als je als begeleider te maken hebt met ouders, is het soms moeilijk een rustig moment te vinden om te praten over de samenwerking. Wat er speelt rondom de cliënt heeft dan vaak eerste prioriteit. Vandaar organiseert Odion een bijeenkomst voor ouders/contactpersonen op 19 april en 28 mei bij de Rijper Eilanden.

Participatiebanen bij Odion

In het kader van de Participatiewet is al enige jaren geleden een afspraak gemaakt met de werkgevers voor het creëren van nieuwe banen voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt: garantiebanen.

De zeggenschap van de cliënten van Odion heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. De diversiteit aan 'doelgroepen' binnen Odion leidt er toe dat Ilse de Boer (en anderen) samen met cliënten een nieuwe adviesstructuur heeft voorgesteld; een structuur waarin alle cliënten tot hun recht kunnen komen.

Toekomst van Skepehoeck

De bewoners van woonlocatie Skepehoeck in Zaandam gaan medio juli 2018 verhuizen naar de nieuwbouwlocatie Bristolroodstraat in Zaandam.
Hierdoor komen de 11 appartementen in Skepehoeck leeg te staan.

Boek vol hersenspelletjes

Het kleurrijke boekje 'Denk en Doe' is een uitgave van Odion en gemaakt door medewerker Sandy Nibbering. In dit boek staan 45 hersenspelletjes die zijn te gebruiken in het werken met mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel, een lichamelijke beperking, een verstandelijke beperking of dementie.

Inspiratiebijeenkomst voor medewerkers

In het nieuwe jaar organiseert Odion inspiratiebijeenkomsten voor de medewerkers. Begeleider Machteld Tiessens trapt af met een bijeenkomst over Beleven in Muziek. (BIM methode). Begeleiders die muziek gebruiken of willen gaan gebruiken in hun begeleiding aan cliënten kunnen aanschuiven op 25 januari.

Interview door Het Zorginstituut

Het Zorginstituut hield een interview met Henk Steen (bestuurder) en Arne Theunissen (regiomanager Zaantreek/Kennemerland). Het interview gaat over het belang van het uitwisselen van kennis en het samenwerken met andere organisaties.

Mantelzorgers creatief aan de slag

In de kantine op het Service Bureau van Odion kwamen op 12 december zo'n 40 mantelzorgers uit Purmerend samen. Gemeente Purmerend doet veel voor mantelzorgers en de Vrijwilligerschakel van Odion krijg 3x per jaar geld om een workshop te organiseren.

Medewerkers van Odion en RIBW kijken in elkaars keuken

Bijna 200 medewerkers van Odion en RIBW Zaanstreek Waterland West-Friesland doen mee aan het bijzondere uitwisselingsprogramma ‘Jouw baan, mijn baan’.
Van 6 t/m 17 november draaien zij mee op een locatie naar keuze van Odion of de RIBW in de regio Zaanstreek, Waterland of Kennemerland.

Odion neemt locatie over van Heliomare

Op maandag 25 september tekenen de bestuurders van zorgorganisaties Heliomare en Odion voor de overname van het Woon Training Centrum (WTC) van Heliomare in Wijk aan Zee. In het WTC aan de Voorstraat wonen 23 mensen met een lichamelijke beperking. Per 1 oktober neemt de Noord-Hollandse zorginstelling Odion de ondersteuning over en is zij werkgever van alle medewerkers.

Zonnepanelen voor Darwinpark

Op het dak van het Odion-gebouw bij Leerwerkbedrijf Darwinpark in Zaandam zijn zonnepanelen geplaatst. Van 21 t/m 25 augustus hebben alle 84 panelen een plek gekregen. Met deze duurzame stroom verwacht Odion dat het leerwerkbedrijf energie neutraal kan draaien.

Scherp blijven op signalen

Het jaarverslag 2016 en het jaarplan 2017 van de aandachtsfunctionarissen seksueel misbruik en/of huiselijk geweld wordt jaarlijks besproken in het managementteam (MT). Zo worden het beleid en de procedures vastgelegd binnen Odion.

Bouw Bristolroodstraat feestelijk van start.

Vanmorgen om 10.30 uur was het zover. Het moment waar vooral de cliënten van woonlocaties De Wieken en Skepehoeck zo lang naar hebben uitgekeken. Toen werden in Zaandam officieel de eerste palen geslagen voor onze nieuwe woonlocatie Bristolroodstraat! Het werd een gezellige en feestelijke bijeenkomst, waar veel toekomstige bewoners, medewerkers, vrijwilligers en betrokken organisaties bij aanwezig waren. ‘Bouwvakker Bert’ was gevraagd om alles in goede banen te leiden, maar dat ging af en toe niet helemáál goed – tot grote hilariteit van alle aanwezigen. Was die Bert eigenlijk wel een echte bouwvakker???

Complexe ondersteuningsvraag

Odion merkt dat er steeds vaker vragen binnenkomen voor (woon)begeleiding van mensen met een complexe ondersteuningsvraag. In dit verband is Odion met collega-instellingen, zoals het Leger des Heils, RIBW ZWWF (in ROL-verband) en Humanitas DHM in gesprek. Odion is op zoek naar een gezamenlijke en andere manier van ondersteunen van deze mensen.

Talenten van cliënten ontwikkelen

Odion gaat de medewerkers van de begeleide werkplekken en leerwerkbedrijven opleiden in de methodiek Invra-arbeid. Met behulp van deze methode kunnen talenten van de cliënten verder ontwikkeld worden.

Een klacht probeert Odion in de directe kring van de cliënt op te lossen. De persoonlijk begeleider is het eerste aanspreekpunt. Wanneer dit niet lukt, kijkt de teamleider mee. Als de cliënt extra ondersteuning wil, kan de vertrouwenspersoon ingeschakeld worden. De meeste klachten zijn hiermee opgelost.

Welkom Heliomare!

De vlag gaat uit! Vanaf nu horen de woonlocatie Noorderhoofdstraat en de dagactiviteitencentra KrommeNoord en PurmerGeul van Heliomare bij Odion. Wij wensen de 45 nieuwe medewerkers en de 211 nieuwe cliënten van harte welkom! Natuurlijk ook een warm welkom aan de familie, verwanten en vrijwilligers.

Odion cliënten maken geboortemand

Iedere medewerker van Odion die vader of moeder wordt, krijgt een prachtige geboortemand. De mand is een initiatief van Dagactiviteitencentrum Het Watermerk in samenwerking met RIBW en Dagactiviteitencentrum De Boerderij. De mand is gevuld met zelfgemaakte producten zoals een slabbetje, een geboorteslinger en figuurtjes van keramiek.

Kom naar Week van Zorg en Welzijn!

De Week van Zorg en Welzijn vindt plaats van 13 t/m 18 maart 2017. Meer dan duizend zorg- en welzijnsorganisaties openen tijdens deze week hun deuren om te laten zien hoe het er aan toegaat op de werkvloer. Acht locaties van Odion doen mee. U bent van harte welkom. Lees hier meer over de activiteiten.

Nieuwbouw voor Odion

Odion bouwt een nieuw appartementencomplex aan de Bristolroodstraat in Zaandam. De twee oude panden maken plaats voor een nieuwbouwproject waar 35 mensen met een verstandelijke beperking van de locaties De Wieken en Skepehoeck gaan wonen. Eind maart gaat de sloopkogel door de huidige panden en in april zal naar verwachting gestart worden met de bouw.

Odion betrekt regiokantoor in Zaandam

Op een centrale plek bij de Bernardbrug aan de Westzijde in Zaandam, betrekt Odion binnenkort het regiokantoor voor de Zaanstreek en Kennemerland. Naast de flexplekken, zijn er ook vergaderruimtes en behandelkamers.

Artikel over Intensieve gezinsbegeleiding in NHD

Vandaag, 26 januari, staat er een interview met Monique Meijne in het Noord Hollands Dagblad. Monique is teamleider bij Intensieve gezinsbegeleiding.

Nieuwe Odion structuur

Vanaf 1 januari 2017 gaat Odion werken met twee regio’s en is de huidige clusterstructuur verleden tijd. Hierdoor staat Odion nog dichterbij de cliënt en de teams en kunnen cliënten en medewerkers meer de regie voeren.

RIBW en Odion gaan samenwerken

Bestuurders Han Jetten van RIBW Zaanstreek Waterland West-Friesland en Henk Steen van Odion zetten hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst tussen de organisaties.

Donderdag 13 oktober aftrap 'Nederland onbeperkt!'

Donderdag 13 oktober trappen rolstoeltennisster Esther Vergeer en Femke Halsema, voorzitter van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), de campagne 'Nederland Onbeperkt' af. Doel van de campagne is om mensen met een beperking zichtbaarder te maken in de samenleving. Het streven is een land waar ook mensen met een lichamelijke of een verstandelijke beperking onbeperkt mee kunnen doen. Mensen met een beperking laten zelf zien wat Nederland Onbeperkt voor ze betekent en wat ze nodig hebben om verder te komen. Het motto: Zo ver zijn we gekomen. En we willen door!

Aan de Bristolroodstraat in Zaandam staan twee panden van Odion. Beide panden maken plaats voor nieuwbouw waar 35 mensen met een verstandelijke beperking kunnen wonen. Zo’n 10 jaar geleden lagen er nieuwbouwplannen, maar deze konden toen niet gerealiseerd worden. Nu ontwikkelt Odion in eigen beheer de vervanging van Odion woonlocaties De Wieken in Oostzaan en Skepehoeck in Zaandam.

Digitale planbord van Odion in Markant

Markant is een maandblad voor de gehandicaptenzorg. In het nieuwste nummer staat een artikel over het interactieve en digitale planbord van Odion.

Woonlocatie Jachtenlaan bestaat 20 jaar!

Woonlocatie Jachtenlaan in Zaandam bestaat 20 jaar. Vorige week was het de hele week feest met leuke activiteiten voor de bewoners.