Nieuws van Odion

Odion neemt locatie over van Heliomare

Op maandag 25 september tekenen de bestuurders van zorgorganisaties Heliomare en Odion voor de overname van het Woon Training Centrum (WTC) van Heliomare in Wijk aan Zee. In het WTC aan de Voorstraat wonen 23 mensen met een lichamelijke beperking. Per 1 oktober neemt de Noord-Hollandse zorginstelling Odion de ondersteuning over en is zij werkgever van alle medewerkers.

Feest bij ODC De Boomgaard

Begin september was er feest bij Orthopedagogisch Dagcentrum (ODC) De Boomgaard in Purmerend.
Sinds 1 jaar kunnen kinderen met een beperking daar een weekend logeren en dat was reden voor een feestje.

Zonnepanelen voor Darwinpark

Op het dak van het Odion-gebouw bij Leerwerkbedrijf Darwinpark in Zaandam zijn zonnepanelen geplaatst. Van 21 t/m 25 augustus hebben alle 84 panelen een plek gekregen. Met deze duurzame stroom verwacht Odion dat het leerwerkbedrijf energie neutraal kan draaien.

Rabobank verwent De Boomgaard

Orthopedagogisch Dagcentrum De Boomgaard in Purmerend heeft van Rabobank Waterland een gift gekregen. Zij hebben hiervan speelgoed aangeschaft waarmee je kunt spelen door op een grote knop te drukken. Kinderen met een ernstige motorische beperking kunnen hierdoor bijvoorbeeld bellen blazen of een speelgoedauto laten rijden.

Scherp blijven op signalen

Het jaarverslag 2016 en het jaarplan 2017 van de aandachtsfunctionarissen seksueel misbruik en/of huiselijk geweld wordt jaarlijks besproken in het managementteam (MT). Zo worden het beleid en de procedures vastgelegd binnen Odion.

Bouw Bristolroodstraat feestelijk van start.

Vanmorgen om 10.30 uur was het zover. Het moment waar vooral de cliënten van woonlocaties De Wieken en Skepehoeck zo lang naar hebben uitgekeken. Toen werden in Zaandam officieel de eerste palen geslagen voor onze nieuwe woonlocatie Bristolroodstraat! Het werd een gezellige en feestelijke bijeenkomst, waar veel toekomstige bewoners, medewerkers, vrijwilligers en betrokken organisaties bij aanwezig waren. ‘Bouwvakker Bert’ was gevraagd om alles in goede banen te leiden, maar dat ging af en toe niet helemáál goed – tot grote hilariteit van alle aanwezigen. Was die Bert eigenlijk wel een echte bouwvakker???

Complexe ondersteuningsvraag

Odion merkt dat er steeds vaker vragen binnenkomen voor (woon)begeleiding van mensen met een complexe ondersteuningsvraag. In dit verband is Odion met collega-instellingen, zoals het Leger des Heils, RIBW ZWWF (in ROL-verband) en Humanitas DHM in gesprek. Odion is op zoek naar een gezamenlijke en andere manier van ondersteunen van deze mensen.

Talenten van cliënten ontwikkelen

Odion gaat de medewerkers van de begeleide werkplekken en leerwerkbedrijven opleiden in de methodiek Invra-arbeid. Met behulp van deze methode kunnen talenten van de cliënten verder ontwikkeld worden.

Een klacht probeert Odion in de directe kring van de cliënt op te lossen. De persoonlijk begeleider is het eerste aanspreekpunt. Wanneer dit niet lukt, kijkt de teamleider mee. Als de cliënt extra ondersteuning wil, kan de vertrouwenspersoon ingeschakeld worden. De meeste klachten zijn hiermee opgelost.

Nieuw cliëntendossier

Op de website van het Kennisplein Gehandicaptensector staat een artikel over het nieuwe elektronische cliëntendossier (ECD) van Odion. Het Kennisplein maakt zich hard om kennis en ervaring uit de gehandicaptensector uit te wisselen. In het artikel delen Odion medewerkers Gerdien Rebel en Jolene van Duin hun ervaringen.

Welkom Heliomare!

De vlag gaat uit! Vanaf nu horen de woonlocatie Noorderhoofdstraat en de dagactiviteitencentra KrommeNoord en PurmerGeul van Heliomare bij Odion. Wij wensen de 45 nieuwe medewerkers en de 211 nieuwe cliënten van harte welkom! Natuurlijk ook een warm welkom aan de familie, verwanten en vrijwilligers.

Boek vol hersenspelletjes

Het kleurrijke boekje 'Denk en Doe' is een uitgave van Odion en gemaakt door medewerker Sandy Nibbering. In dit boek staan 45 hersenspelletjes die zijn te gebruiken in het werken met mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel, een lichamelijke beperking, een verstandelijke beperking of dementie. De hersenspelletjes zijn gericht op snelheid, concentratie, inventiviteit en geheugen en erg leuk om te doen met elkaar. U kunt hier 'Denk en Doe' bestellen.

Een bijzonder koor

Ken u het koor 'De Gulle Waard Zingers'? Dit koor bestaat uit cliënten van Odion en andere organisaties en iedere maandagavond wordt er gezongen in eetcafé De Andere Oever in Purmerend.Het koor heeft zo'n 30 cliënten en er zijn 12 vrijwilligers die elkaar afwisselen in groepjes. Henni Meinen is de motor achter dit bijzondere koor.

Odion cliënten maken geboortemand

Iedere medewerker van Odion die vader of moeder wordt, krijgt een prachtige geboortemand. De mand is een initiatief van Dagactiviteitencentrum Het Watermerk in samenwerking met RIBW en Dagactiviteitencentrum De Boerderij. De mand is gevuld met zelfgemaakte producten zoals een slabbetje, een geboorteslinger en figuurtjes van keramiek.

Mooi artikel over Het Logeerhuis

In het Noord Hollands Dagblad (editie Waterland) stond op 21 juni een prachtig artikel over het 25 jarig bestaan van Het Logeerhuis. Het verhaal van Mariëlle Bouman en haar dochter Meng-Bai loopt als een rode draad door het artikel. Mariëlle weet niet of ze het had volgehouden zonder Het Logeerhuis.

Bekendmaking namen nieuwe locaties

Tijdens de ondertekening van de documenten van overname zijn de drie namen van de Heliomare-locaties bekend gemaakt. Veel cliënten en medewerkers van Heliomare hebben hun idee ingeleverd. Vijf commissieleden hebben zich over alle inzendingen gebogen.

Op maandag 19 juni tekenden de bestuurders van Heliomare en Odion voor de overname van drie Heliomare-locaties per 1 juli 2017. Het gaat om woon- en dagbestedingslocatie Noorderhoofdstraat in Krommenie en dagbestedingslocatie Geulenstraat in Purmerend. Het was een feestelijk moment met live muziek en gebakjes met het logo van Odion/Heliomare.

Feest bij Het Logeerhuis

Het Logeerhuis in Purmerend vierde zondag 18 juni het 25 jarig bestaan. In de warme tuin was het een gezellige drukte van oud logés, oud medewerkers, huidige logés, familie, vrijwilligers en medewerkers.

Odion in VGN nieuwsbrief

Op donderdag 8 juni was de regionale aftrap van Nederland Onbeperkt in Purmerend en Zaandam. In de digitale nieuwsbrief van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) staat een mooi nieuwsbericht over dit evenement van Prinsenstichting en Odion.

Het Klaverland 30 jaar

Woonlocatie Het Klaverland in Castricum bestond op 9 juni op de kop af 30 jaar. Daarom was er in de ochtend koffie met gebak en in de middag een gezellige receptie op het plein. De buien waren gelukkig overgewaaid, zodat teamleider Joske iedereen in het zonnetje kon welkom heten en toespreken. Ook was er een passende sonnet van bestuurder Henk Steen.

Certificaat voor brandveiligheid

Na een ingewikkeld proces van ruim anderhalf jaar heeft Odion het inspectiecertificaat voor de brandveiligheid ontvangen. Dit certificaat geeft aan dat alle locaties, uitgerust met een brandmeld- en ontruimingsinstallatie, voldoen aan de installatietechnische, bouwkundige en organisatorische maatregelen.

Zorgteam gemeente Edam/Volendam

ROL staat voor RIBW ZWWF, Odion en Leger des Heils en zij werken samen in drie sociale wijkteams in Zaanstad. Bij een wijkteam kun je terecht voor vragen over welzijn, zorg, werk & inkomen, wonen en gezinsrelaties. ROL gaat ook deelnemen in het zorgteam van gemeente Edam/Volendam.

Tien jaar vergunning voor Bakkie Leut

Op 24 mei is het terras van Bakkie Leut aan de Zaan in Wormerveer voor het vierde jaar op rij geopend en met het mooie weer trekt het terras flink bezoek. De gemeente heeft voor 10 jaar een omgevings- en standplaatsvergunning afgegeven. Dat is heel goed nieuws, want de aanvraag was iedere keer veel werk en het bleef telkens onzeker of Bakkie Leut verder kon.

Zorgorganisaties in gesprek met politiek

In 2018 zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad. Sinds 2015 heeft de gemeente veel extra taken gekregen vanuit de Wmo, de Participatiewet en de Jeugdwet. Zo'n 20 zorgorganisaties uit Zaanstreek-Waterland nodigen daarom programmacommissies van politieke partijen uit om te praten over kwetsbare burgers die een beroep doen op de gemeente.

Opening van De Visafslag

Op 17 mei werd de nieuwe locaties De Visafslag op de dijk in Volendam feestelijk geopend. In café De Dijk werden de genodigden verwelkomd.  Er was een woordje van manager Ineke Annen en wethouder mevrouw Sombroek. Bestuurder Henk Steen droeg een toepasselijk sonnet voor.

Het Watermerk werkt aan beroemde kroonluchters

Rentalamp maakt kroonluchters voor bijvoorbeeld Disneyland Parijs. Ook hangen de lampen op podia van Shakira en Justin Bieber. De cliënten van dagactiviteitencentrum Het Watermerk dragen ook hun steentje bij. Of liever gezegd: zij dragen een kraaltje bij aan deze gigantische kroonluchters.

Cliënten jutten op het strand van Castricum

De cliënten van de TOS (training en oriëntatie) groep van dagactiviteitencentrum Zonnehoek deden mee met Juttersgeluk. Bij Strandpaviljoen Zoomers in Castricum was een hartelijk ontvangst met koffie en gebak en een woordje van de wethouder en de organisatie. Daarna verzamelden de cliënten plastic, touw en ander afval.

Goede opkomst jaarbijeenkomst 'zeggenschap'

Gisteravond, 10 mei, bezochten 38 cliënten de jaarbijeenkomst 'zeggenschap' op het Service Bureau van Odion in Purmerend. In groepen kregen de cliënten informatie over het nieuwe ondersteuningsplan, de themadag 'eigen regie' en over de ontwikkelingen binnen Odion.

Slopen!

Op 1 mei is de sloop aan de Bristolroodstraat in Zaandam begonnen. De twee panden, Het Palet en de oude Zevensprong van Odion, worden verwijderd. Voor velen was dit jarenlang hun woon- en/of werkplek.

Ervaringsdeskundige vertelt over Odion

Een paar keer per jaar wordt voor nieuwe medewerkers van Odion een introductieochtend georganiseerd. Op 3 april was er voor het eerst een ervaringsdeskundige aanwezig. Billie Jean vertelde aan de nieuwe collega's over de begeleiding van Odion.

Robotzeehond bij Odion

Odion is in het bezit van Paro, een therapeutische robotzeehond ontwikkeld voor psychogeriatrische patiënten. De zeehond heeft verfijnde sensoren en reageert hierdoor goed op aanraking en geluid. Daarnaast kan de zeehond stemmen herkennen en emoties tonen. Paro wordt ook ingezet bij kinderen en cliënten met gedragsproblematiek.

Kom naar Week van Zorg en Welzijn!

De Week van Zorg en Welzijn vindt plaats van 13 t/m 18 maart 2017. Meer dan duizend zorg- en welzijnsorganisaties openen tijdens deze week hun deuren om te laten zien hoe het er aan toegaat op de werkvloer. Acht locaties van Odion doen mee. U bent van harte welkom. Lees hier meer over de activiteiten.

Nieuwbouw voor Odion

Odion bouwt een nieuw appartementencomplex aan de Bristolroodstraat in Zaandam. De twee oude panden maken plaats voor een nieuwbouwproject waar 35 mensen met een verstandelijke beperking van de locaties De Wieken en Skepehoeck gaan wonen. Eind maart gaat de sloopkogel door de huidige panden en in april zal naar verwachting gestart worden met de bouw.

Odion betrekt regiokantoor in Zaandam

Op een centrale plek bij de Bernardbrug aan de Westzijde in Zaandam, betrekt Odion binnenkort het regiokantoor voor de Zaanstreek en Kennemerland. Naast de flexplekken, zijn er ook vergaderruimtes en behandelkamers.

Artikel over Intensieve gezinsbegeleiding in NHD

Vandaag, 26 januari, staat er een interview met Monique Meijne in het Noord Hollands Dagblad. Monique is teamleider bij Intensieve gezinsbegeleiding.

Nieuwe Odion structuur

Vanaf 1 januari 2017 gaat Odion werken met twee regio’s en is de huidige clusterstructuur verleden tijd. Hierdoor staat Odion nog dichterbij de cliënt en de teams en kunnen cliënten en medewerkers meer de regie voeren.

Odion voldoet aan HKZ eisen

Odion voldoet wederom aan de HKZ kwaliteitseisen! De auditoren waren zeer enthousiast en hadden zelfs geen op- of aanmerkingen. HKZ betekent Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector.

RIBW en Odion gaan samenwerken

Bestuurders Han Jetten van RIBW Zaanstreek Waterland West-Friesland en Henk Steen van Odion zetten hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst tussen de organisaties.

Donderdag 13 oktober aftrap 'Nederland onbeperkt!'

Donderdag 13 oktober trappen rolstoeltennisster Esther Vergeer en Femke Halsema, voorzitter van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), de campagne 'Nederland Onbeperkt' af. Doel van de campagne is om mensen met een beperking zichtbaarder te maken in de samenleving. Het streven is een land waar ook mensen met een lichamelijke of een verstandelijke beperking onbeperkt mee kunnen doen. Mensen met een beperking laten zelf zien wat Nederland Onbeperkt voor ze betekent en wat ze nodig hebben om verder te komen. Het motto: Zo ver zijn we gekomen. En we willen door!

Aan de Bristolroodstraat in Zaandam staan twee panden van Odion. Beide panden maken plaats voor nieuwbouw waar 35 mensen met een verstandelijke beperking kunnen wonen. Zo’n 10 jaar geleden lagen er nieuwbouwplannen, maar deze konden toen niet gerealiseerd worden. Nu ontwikkelt Odion in eigen beheer de vervanging van Odion woonlocaties De Wieken in Oostzaan en Skepehoeck in Zaandam.

Digitale planbord van Odion in Markant

Markant is een maandblad voor de gehandicaptenzorg. In het nieuwste nummer staat een artikel over het interactieve en digitale planbord van Odion.

Woonlocatie Jachtenlaan bestaat 20 jaar!

Woonlocatie Jachtenlaan in Zaandam bestaat 20 jaar. Vorige week was het de hele week feest met leuke activiteiten voor de bewoners.

Asperge-avond bij Eetcafé De Andere Oever

Op 27 mei organiseert Eetcafé De Andere Oever van Odion een asperge-avond. U wordt verwend met bubbels en een heerlijk drie gangendiner.

Cliënten denken mee over nieuw zorgplan

Ons Plan is het nieuwe zorgplan van Odion. De eerste pilot bij dagbesteding en wonen is gestart. Een klankbordgroep, bestaand uit cliënten, denkt mee en geeft advies aan Odion.

Artikel over VN-verdrag in Markant

In de MARKANT van april staat een artikel over het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. De essentie van dit verdrag is deelname aan de samenleving op voet van gelijkheid.
Bestuurder, Henk Steen, heeft meegewerkt aan dit artikel.

Zeggenschap, toezicht en bestuur 3.0

Maandagavond 21 maart was er een plezierige ontmoeting tussen de Raad van Toezicht, Centrale Medezeggenschapsraad, Ondernemingsraad, twee cliënten, zeggenschapsfunctionaris Ilse de Boer en de bestuurder

Gezocht kleurige kop en schotels

Koffiecorner Bakkie Leut is hard op zoek naar koppen en schotels voor de koffie. Klein, groot, kleurrijk, wit; al het servies is welkom. Heeft u nog een exemplaar thuis staan die een nieuwe bestemming zoekt? Medewerkers van Bakkie Leut zijn er blij mee!

Impuls, hét blad van Odion, op Youtube

Impuls is hét blad voor medewerkers en cliënten van Odion en komt drie keer per jaar uit. Voor de Pasen is de eerste Impuls van 2016 naar alle abonnees en locaties verzonden.