VD84

De mannen van VD84 aan het woord

In de nieuwsbrief van de ‘Vereniging Behoud De Volendammer Botters’ staat een mooie tekst over de mannen van de VD84. In deze editie van maart '18 vertellen zij stuk voor stuk over hun werk.
VD84 is een begeleide werkplek in Volendam voor volwassenen met een verstandelijke beperking.

 

Odion heeft de huidige tekst iets ingekort.

De mannen van Odion zijn super trots om aan de VD84 te werken en allerlei onderhoud te plegen op de werf.

Hugo:
Ik leer hier meer over hout, schilderen en gereedschappen dan op school. Ik voel mij net een ‘woodcurver’. Hier heb ik geleerd om het hout van de boot te conserveren. Ik verheug mij om weer op de boot te werken, want ik ben graag op het water. Zeilen vind ik heerlijk en ik wil ook leren zeilen. Ik ben trots om op de werf en aan de boot te werken.

Paul:
Ik ben de expert in krabben!

Danny: 
Ik kan goed figuurzagen met de machinale figuurzaag. Ik hou van: ‘Ouwenelen’. Kennen jullie dat?
Dat betekent kletsen! Dat vind ik gezellig. Klussen aan en varen op de boot doe ik graag.  Ik heb ook een anker gemaakt uit een dik stuk eikenhout van 4 cm. Tijdens de reünie van de botterverenigingen heeft een meneer mijn anker gekocht. Als herinnering stuurde hij mij een foto, waar ik heel trots op ben!

Bram:
Ik ben van alles, timmerman, elektricien en schilder. Ik werk graag met hout en als er wat op het gebied van elektriciteit gemaakt moet worden, doe ik dat graag. Ik maak graag dingen, want weggooien vind ik zo erg! Het liefst vaar en zeil ik elke dag. Ik wil leren om de marifoon te bedienen. Ik ben trots dat we hier allemaal zo geaccepteerd worden en dat we met deze club kunnen samenwerken.

Andre:
Ik kom al vanaf het begin op deze werkplek en heb het erg naar mijn zin.

Maurizio:
Ik ben bezig met een roeiboot om straks vanaf de werf naar de haven te varen. Dan kunnen we ook in de haven het vuil uit het water vissen. De romp van de roeiboot lag als barrel op de werf. Met elkaar maken we er iets moois van. Al het rotte hout is eruit gehaald en vernieuwd. De bodem is vernieuwd en verstevigd met latten.

Jan:
Jan veegt graag het kantoor en de loods en daarna is er koffie!

Patrick:
Ik wil graag leren zeilen en de klamp te beleggen. Het onderhoud aan de boot vind ik heerlijk, vooral het lakken. Ik overleg graag met de vrijwilligers van de bottervereniging wat voor soort klussen ik kan doen.

Tom:
Ik vind het fijn om met hout te werken en te schilderen. Op woensdag maak ik graag een lekker soepje voor de harde werkers.

 

Wilt u meer lezen over VD84? Klik dan hier.